Spaarboek of verliesboek?

Ontwikkelaars van de ultieme woonbeleving.

YOBO bvba
Thonissenlaan 19, B-3500 Hasselt

Geen rendement

Dat jouw spaarboekje niets meer opbrengt, dat schreven we een tijdje terug reeds. Met de historisch lage rentes en de hoge inflatie smelt jouw spaargeld als sneeuw voor de zon. De oorzaak & alternatieven? Die leest u hieronder.

De oorzaak

Na de bankencrisis in 2008 besliste de Europese Centrale Bank de rente te verlagen en tot 0% te brengen. Dat moest het sparen ontmoedigen en de burgers motiveren hun geld opnieuw te investeren, om zo de economie te helpen “herleven”. Dat beleid van lage rente maakt dat de banken in België jou al jaren 0,11% totale rente per jaar bieden, het wettelijk minimum bij ons. De inflatie (stijging van de levensduurte) lag de voorbije jaren in ons land rond de 2%.

De rekenoefening is eenvoudig: wie de voorbije jaren spaarde verloor daardoor ook telkens een beetje aan koopkracht. Bijvoorbeeld: wanneer u 10 jaar geleden 10000 euro op de bank zette, is die vandaag nog 8700 euro waard. Wie dit met hetzelfde bedrag 20 jaar geleden deed, houdt vandaag nog slechts 8000 euro over.

De oplossing

Er zijn heel wat mogelijkheden om geld te investeren, maar die houden vaak meer risico’s in. Het spaarboekje is in België helaas met grote voorsprong de populairste manier om geld weg te zetten. 

Er zijn weliswaar veilige alternatieven. Zoals vermeld in onze eerdere blogpost zorgt investeren in vastgoed voor gegarandeerde winst. Tussen 1953 en 2016 stegen de huizenprijzen jaarlijks gemiddeld 6,4%, voor appartementen was dat 5,4%. Rekening houdend met de inflatie (zoals hierboven ook beschreven) kunnen we stellen dat de waarde van vastgoed de voorbije decennia 2,5 à 3% steeg. Investeren in vastgoed leidt dus niet tot een monsterrendement, maar zorgt wel voor een stabiele winst waar elke spaarder of belegger tegenwoordig alleen maar kan van dromen.

Naast de potentiële meerwaarde op de investering hebben we nog niet gesproken van de jaarlijkse huurinkomsten die jouw investering kan genereren. Jaarlijkse netto huurrendementen van 2,5 – 3% zijn zeker realistisch en bieden dus een pak meer rendement dan op jouw spaarboek. Je dient natuurlijk met verschillende factoren rekening te houden om jouw investering zo goed mogelijk aan te pakken.

Ook niet onbelangrijk: het rendement op jouw investering kan geoptimaliseerd worden via de hefboom op leningen. Lenen voor een vastgoedinvestering is en blijft fiscaal zeer interessant.

Slimme investeringen

Bij YOBO Real Estate geloven we sterk in de ontwikkeling van binnenstedelijke projecten op strategische locaties, die je een maximale woonervaring garanderen.

Door de ultieme mix van een strategische locatieslimme invulling van de beschikbare ruimte en revolutionaire conceptuele aanpak, realiseren we een exceptionele woonervaringen. Met elk project vertellen we een meeslepend verhaal, over diverse generaties heen. Zo is uw investering niet alleen goed voor verhuur, maar ook voor verdere verkoop.

Eerstelijnsadvies dankzij onze jarenlange ervaring

Overtuigd van de meerwaarde & onze expertise? Neem vandaag vrijblijvend advies op & we helpen u graag verder. Benieuwd naar onze projecten? Klik dan hier.

Bronnen:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/22/spaargeld-13-minder-waard-in-10-jaar/
https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/spaarboekjes-13-miljard-dikker-in-2019/10195409.html