Opiniestuk: Wonen en leven post-corona.

Ontwikkelaars van de ultieme woonbeleving.

YOBO bvba
Thonissenlaan 19, B-3500 Hasselt

De meest gebruikte stelling van januari 2021.

Dit is zonder twijfel; 2020 is een jaar geweest om nooit te vergeten. Helaas is er niets minder waar. Zowel op professioneel als privévlak werd de hele maatschappij gedwongen om op een heel andere manier om te gaan met elkaar, iets wat een enorme impact had op werken én leven.

Deze twee zaken zijn de essentie van onze corebusiness waardoor YOBO Real Estate plots voor een hele uitdaging kwam te staan.

Deze ‘nieuwe’ levenswijze is enkel en alleen haalbaar op lange termijn indien de accommodatie rondom ons erop voorzien is, dit start bij de woning.

Nieuwe gewoontes.

Het is immers wetenschappelijk bewezen dat een mens gemiddeld 66 dagen nodig heeft om een nieuwe gewoonte aan te leren. Na bijna een jaar is deze nieuwe levensstijl intussen al grondig geïmplementeerd wat wil zeggen dat de pandemie, zelfs nadat alles volledig onder controle zou zijn, zijn sporen sterk zal nalaten.

Deze impact zal zeker en vast sterk terug te vinden zijn in de manier waarop we zullen gaan wonen en werken, deze twee zaken hebben immers nog nooit zo dicht bij elkaar gestaan als vandaag. Hoe ziet de perfecte (binnenstedelijke) leefomgeving van morgen er dan uit?

Een heropleving van de grote buitenstedelijke villa’s.

Vandaag is er een rush naar gronden en woningen met veel grond. Iedereen is het beu om op een kleine oppervlakte te zitten en beslissen nu dan ook om de koe bij de horens te vatten en dit ongemak in de toekomst te vermijden. De centra van steden en gemeenten liggen er ook maar verlaten bij waardoor ze gelijk één van hun grootste troeven verliezen.

Dit is echter maar van korte duur. Restaurants en bars zullen terug opengaan en de steden zullen gaan heropleven als nooit ervoor. De grote aantrek van de steden, die we de laatste jaren gekend hebben, zal zich aan een sneltempo verderzetten en het buitenstedelijk ruim wonen keert na verloop van tijd terug naar een dalende curve zoals we dit de laatste jaren gekend hebben. Hier dient echter wel iets tegenover te staan voor de binnenstedelijke bewoners.

Een perfecte (binnenstedelijke) leefomgeving.

Hiervoor kijken we even naar het principe van een hotel. Wanneer we gedurende een hele periode op een hotelkamer verblijven die meestal slechts een fractie is van de oppervlakte die we thuis gewoon zijn, lijkt ons dit toch niet te storen. De reden hiervoor is dat de accommodatie van een hotel niet enkel bestaat uit je kamer. De meeste hotels, en zeker degene van de laatste generatie, focussen zich sterk op ‘experience’ wat men kan terugvinden in de gemeenschappelijke delen. Een indrukwekkende lobby, een gezellig restaurant, een hippe bar, een rustige werkruimte, een groen dakterras,…

Je betaalt immers niet enkel voor je kamer maar ook een unieke accommodatie. Dit zou ook zo moeten zijn wanneer je investeert in een nieuwe woning.

Nationalisering.

Dit soort concepten zijn in België (onterecht) zeer schaars aanwezig terwijl er in elke regio vraag is naar een nieuwe/betere levensstandaard. Met YOBO Real Estate beperken we ons dan ook niet tot bepaalde regio’s maar zetten we in op nationale expansie. Met nieuwe opkomende projecten in Brussel, Namen, Luik, Zaventem en Beringen maken we geen onderscheid tussen de verschillende gewesten en versterken we onze aanwezigheid over heel het land.

Jonathan Schraepen

Managing Director YOBO Real Estate