Na maanden van voortdurende isolatie blijkt uit studies dat meer dan 80% van de professionals thuis wil blijven werken, zelfs na afloop van de quarantaine. Bovendien is een groot aantal bedrijven erg tevreden met de huidige manier van werken, aangezien de meerderheid opmerkt dat werken op afstand even productief of zelfs productiever is dan ter plaatse.
Thuisstudie bij kinderen bleek, tijdens de pandemie minder succesvol. Dit komt doordat het voor studenten vaak moeilijker is om zich te concentreren & motiveren aan een beeldscherm. Een gebrek aan fysieke interactie met andere kinderen is ook een factor die bijdraagt. Maar totdat de situatie wereldwijd verbetert, zal de terugkeer naar de schoolbanken waarschijnlijk worden uitgesteld.
Met deze situatie in het achterhoofd hebben we besloten om in dit artikel een reeks efficiënte tips te delen om studieruimtes thuis om te vormen tot ondersteunende leeromgevingen.
1. Creëer een specifieke fysieke ruimte voor de studie.
Wij raden aan om te beginnen met het kiezen en creëren van een studieruimte in een ruimte met veel natuurlijk licht en geschikte akoestische omstandigheden. Als er meer dan één optie is, is het belangrijk dat het kind de optie kiest die het het leukst vindt en helpt bij het configureren ervan.
2. Kies een tafel die de juiste afmetingen heeft.
Er zijn verschillende types bureau’s op de markt, maar het is ook mogelijk om een vakman in te schakelen en iets op maat van jouw persoonlijke ruimte te laten ontwerpen en produceren.
Een minimale breedte van 80 cm wordt aanbevolen, zodat de armen comfortabel rond een laptop kunnen rusten. Een breedte van 1,20 meter geeft voldoende ruimte zodat de student zich gemakkelijker kan bewegen en alles binnen handbereik staat of ligt.
Een tafelhoogte van ongeveer 50 cm wordt aanbevolen voor de kleuterschool, ongeveer 60 cm voor de basisschool en meer dan 70 cm voor de latere schooljaren, hoewel deze afmeting varieert naar gelang de hoogte van elke leerling.
3. Investeer in een comfortabele stoel.
Ergonomie is essentieel. Zorg ervoor dat de afmetingen overeenkomen met de specifieke lengte en behoeften van het kind. Een zithoogte tussen 25 en 30 cm wordt aanbevolen voor de kleuterschool, tussen 35 en 40 cm voor de basisschool en boven de 40 cm voor de latere schooljaren, hoewel de ideale hoogte zal variëren afhankelijk van de gebruiker. Een stoel met instelbare hoogte kan zich effectief aanpassen aan de groei van de gebruiker of kan door verschillende mensen in huis gebruikt worden.
4. Organiseer de studieomgeving.
Het is wetenschappelijk bewezen dat de fysieke organisatie van een omgeving direct bevorderlijk is voor de interne en emotionele organisatie van de kinderen zelf. Naast het inbouwen van opbergruimtes voor boeken en andere materialen, kan het nuttig zijn om bijvoorbeeld een kalender met een lessenrooster op ooghoogte van de student te hangen. Als het kind nog niet kan lezen en schrijven, moeten er symbolen of foto’s worden gebruikt. Magnetische whiteboards of kurkborden kunnen ook nuttig zijn om ideeën op te schrijven en op te slaan.
5. De ruimte aanpassen aan andere gemeenschappelijke ruimtes.
Als de studieruimte niet in een gesloten en onafhankelijke omgeving ligt, bijvoorbeeld in een gemeenschappelijke ruimte, zoals in de keuken of in de woonkamer), kunnen scheidingswanden en andere aanpasbare schermen worden gebruikt om visuele en akoestische stoor elementen tijdens de lessen te vermijden. Mobiele, doorschijnende of flexibele oplossingen kunnen het comfort tijdens het studeren sterk verhogen. Gordijnen zijn bijvoorbeeld een effectieve en relatief goedkope optie.
6. Stimuleer de autonomie van de kinderen
Plaats het studiemateriaal binnen bereik (bijvoorbeeld op lage rekken) zodat het ook in de vrije tijd kan worden bekeken. Een meer ontspannen en comfortabele omgeving kan ook worden ingericht voor huiswerk of lezen buiten de lesuren, met behulp van een gezellige poef, krukken, vloerkleden en lage tafels.
7. Denk aan de coatings en kleuren die al in de omgeving aanwezig zijn.
Om ervoor te zorgen dat het studiegebied niet visueel storend is en in plaats daarvan een bijdrage levert aan de ruimte, is het belangrijk om kleuren te kiezen die naar de smaak van elk kind zijn, zodat ze zich gelukkig en gemotiveerd voelen in hun omgeving, waarbij ook andere elementen met betrekking tot hun persoonlijke interesses worden meegenomen. Om dit proces te helpen begeleiden, bestaan er bepaalde universele richtlijnen voor de omgang met kleuren:
Blauw: draagt bij aan de productiviteit – wordt beschouwd als rustig en stabiel.
Groen: volgens deskundigen inspireert groen tot rust, vertraagt oogmoeheid en algemene uitputting.
Geel: kan een goede optie zijn voor kinderen omdat het een vrolijke kleur is, die aanzet tot optimisme en creativiteit.
8. Maak een onderscheid tussen de studieruimte en de speelruimte.
Spel is een effectieve tool voor het opvoeden van kinderen tijdens de vroege groei, dus het aanmoedigen van leuke pauzes tussen de lessen door is gezond. Indien mogelijk, is het echter aan te raden om het spel te verplaatsen naar een andere ruimte om een duidelijk onderscheid te maken tussen de activiteiten zodat kinderen hun geest kunnen zuiveren als elk spel- of lesmoment voorbij is.