Vastgoed kopen of verkopen: het goede moment?

Ontwikkelaars van de ultieme woonbeleving.

YOBO bvba
Thonissenlaan 19, B-3500 Hasselt

Maak kennis met een gepassioneerde vastgoedprofessional: Sales en Marketing Director Thomas. Dankzij zijn jarenlange ervaring in de vastgoedsector als salesmanager, waarbij hij een salesteam aanstuurde op projecten in noord en zuid-Frankrijk, kan hij terugplooien op een grondige kennis van de bouwsector. Vandaag betrekt Thomas ook de rol van COO, waarbij hij de projectleiding en de dagdagelijkse opvolging van YOBO op zich neemt.  

Hoe ziet jouw functie er juist uit?

“Mijn toegevoegde waarde voor de klanten bestaat uit het voeren van verkoopsgesprekken met ons salesteam. Als projectmanager ga ik daarin net een stapje verder dan de traditionele makelaars: ik vorm ook het aanspreekpunt voor de klant wanneer die bouwkundige vragen heeft of zijn of haar eigen woonst wil verkopen. Daarnaast kan ik, dankzij mijn jarenlange ervaring als sales consultant, klanten gericht bijstaan wat betreft de afwerking en investeringswaarde van hun nieuwe aankoop.

Blijf jij het aanspreekpunt voor de kopers?

Na de ondertekening van de compromis komen de kopers in de deskundige handen van onze interne klantenbegeleidster terecht. Met haar wordt het grondplan van de woonst nog eens grondig tegen het licht van de wensen en noden van de kopers gehouden. Daarna kunnen zij starten aan het leukste deel van de aankoop: de afwerking. Als projectontwikkelaar willen we bij YOBO de klanten ontzorgen van de lastige aspecten die het bouwproces vaak met zich meebrengt en hun een ultieme klantenbeleving bezorgen. Ook met de verkoop van hun eigen woonst kunnen wij kopers bijstaan, dankzij ons uitgebreide netwerk van vastgoedprofessionals.

Waarin maakt YOBO het verschil?

YOBO vormt jouw aanspreekpunt voor het gehele aankoop- en bouwproces, van A tot Z: zo zoeken we zelf de gronden, maken we in samenwerking met gerenommeerde architectenbureaus plannen op, zorgen we voor de bouwvergunning en de opvolging en oplevering van de werken, tot de uiteindelijke verkoop van de units. Met andere woorden: one-stop-shopping. YOBO is het zusterbedrijf van Building & Partners, een klasse 7 aannemer met meer dan 20 jaar ervaring in de bouw van nieuwbouwprojecten, complexe renovatieprojecten, industriële complexen en kantoorgebouwen. Deze ijzersterke samenwerking zorgt ervoor dat wij onze klanten een vaste prijs kunnen bieden voor de aankoop van hun appartement, waar andere ontwikkelaars vandaag de dag allen werken met prijsherzieningclausules wegens de stijging van de bouwprijzen. Op die manier bieden we onze klanten zekerheid: de prijs is de prijs en die verandert niet meer na ondertekening van het compromis. Die garantie kunnen aanbieden vormt een sterke troef.

Is het een goed idee om nu vastgoed aan te kopen of te verkopen?

We merkten in de eerste helft van 2022 dat investeerders eerder een afwachtende houding aannamen door de onzekerheid op de markt: de hoge inflatie, de energiecrisis, de rentestijgingen, de dreigende recessie en de oorlog in Oekraïne. Mijn advies voor deze groep luidt: investeer in nieuwbouw!  De regering denkt na over een verbod op de indexering van de huurprijzen voor energieverslindende woningen, waardoor enkel wie een energiezuinige woning verhuurt, de huurprijs zou mogen aanpassen.

De huurindexatie

En laat één van de sterkste troeven van investeren in vastgoed nu net die huurindexatie zijn. Ook niet onbelangrijk: de hoge energieprijzen verhogen het risico op wanbetalers. Vele huurders geraken in betalingsmoeilijkheden door de torenhoge energiefacturen. Gelet op de energiecrisis en de torenhoge inflatie raad ik investeerders aan om hun verouderde vastgoed te verkopen en nu te investeren in BEN-appartementen. Bovendien kunnen zij momenteel nog extra fiscale en financiële voordelen krijgen door te investeren in BEN-appartementen wat het rendement van hun investering ten goede komt.

Corona brengt verandering in de markt

Ik krijg ook geregeld de vraag van eigenaars met vrijstaande (vaak oudere) woningen in het groen of het een goed moment is om te verkopen. Corona heeft de vraag en de prijzen naar woningen met tuin in de rand van steden en gemeenten gevoelig de lucht in geduwd, maar de verkoopprijzen van dit segment van woningen beginnen ondertussen te stabiliseren en zelfs in reële termen te dalen. De redenen daarvoor zijn divers: ten eerste gaat het hier vaak om verouderde, energieverslindende woningen en wordt de financiële druk van zulk type woningen door de stijgende energieprijzen steeds groter. Waar duurzaamheid afgelopen jaren iets was waar de modale koper niet of nauwelijks voor wilde bijbetalen, is het nu een factor geworden die duidelijk in rekening wordt gebracht bij de aankoop van een woonst.

Energiezuinig wonen brengt voordeel

Energiezuinige woningen krijgen namelijk voordeligere kredieten toegekend door de bank. Hoe roder die de cijfers op dat certificaat kleuren, des te minder kunnen de kopers ontlenen en hoe groter het risico voor de bank. Immers gelet op het verschuiven naar een duurzamere economie kunnen woningen snel minder waard worden als ze een slechte energiescore hebben. We merken duidelijk dat sinds eind 2021 het energiethema hotter en belangrijker dan ooit is bij kopers. Daarnaast stijgen de rentevoeten, wat zich vertaalt in een verminderde financiële koopkracht van kopers, en is er het gegeven dat de oorlog ervoor zorgt dat huiszoekers een afwachtende houding aannemen. Bovenstaande vertaalt zich ook in een terugloop van het aantal transacties gedurende afgelopen kwartaal in vergelijking met het kwartaal ervoor.

Wat raad je de eigenaars van verouderde woningen in het groen dan aan?

Vanuit mijn expertise zou mijn advies aan zulke eigenaars zijn: verkopen. Ik vrees dat dat een segment is waar de hausse net gepasseerd is en waar nog steeds hoge verkoopprijzen kunnen gerealiseerd worden ten opzichte van voor corona, maar de daling is ingezet. We merken dat deze verouderde woningen weer langer te koop blijven staan.

Duurzaamheid wordt een bepalende factor

Ik geloof dat in de toekomst, wanneer de rol van duurzaamheid steeds meer een bepalende factor wordt, een groot deel van de verouderde woningen op een lap grond louter verkocht zullen worden voor de grondwaarde. Het huis erop afbreken garandeert de kopers dat zij tegen een btw tarief van 6% een nieuwe, duurzamere woning kunnen bouwen. Wie een onbebouwde lap grond aankoopt en bouwt betaalt 21% btw, een substantieel verschil dus. Percelen met verouderde woningen zullen in de toekomst dus nog steeds gewild zijn, alleen zal de betalingsbereidheid voor de woning erop steeds lager zijn.

Waarom zouden kopers voor Perid’O kiezen?

“Perid’O heeft volgens mij een reeks sterke troeven in handen. Enerzijds is er het gegeven dat Tremelo een erg rustige, gezellige gemeente is waar het gemeenschapsgevoel nog sterk leeft. Dankzij de huidige vergunningsstop in Tremelo, ingevoerd om het groene karakter van de gemeente te vrijwaren,  zijn er momenteel weinig concurrerende nieuwbouwprojecten. Tremelo heeft een uitgesproken levendige dorpskern in vergelijking met omliggende gemeenten en het bestuur zet sterk in op een mooi gevulde culturele agenda. Ook de nabijheid van verschillende natuurdomeinen maakt dat de gemeente garant staat voor een comfortabele en zeer aangename woonomgeving.

Betaalbaar en duurzaam wonen

De gemeente is bovendien betaalbaar:
in Keerbergen betaal je gemiddeld 36% meer voor een woonst, in Bonheiden is dat 32%. Wat Perid’O zelf betreft vind ik persoonlijk de kleinschaligheid een troef – je woont hier samen met slechts een handvol gelijkgestemden-, de architectuur met haar lichtgrijze metselwerk, houten geveldelen en hoge mate van transparantie, en de opbouw van de appartementen zelf. Het geheel baadt in een zuiderse sfeer die je als bewoner 365 dagen van het jaar het gevoel geeft op vakantie te zijn. Tenslotte garandeert de BEN-normering dat de appartementen duurzaam zijn en garant staan voor lage energiefacturen, een belangrijk gegeven vandaag de dag zoals reeds hierboven aangehaald.  Zo zeggen we definitief vaarwel tegen fossiele brandstoffen, wat resulteert in een bijna energie neutraal gebouw. Er wordt resoluut gekozen voor het gebruik van warmtepompen, zonnepanelen en een doorgedreven isolatie, wat zorgt voor gevoelig, lagere energiefacturen voor de bewoners. Ik ben overigens niet de enige die enthousiast is over dit woonproject: sinds de lancering aan het begin van de zomer vonden reeds 7 van de 15 appartementen een enthousiaste koper. Een project waar we bij YOBO oprecht zéér trots op zijn!