Goed nieuws: verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw 1 jaar verlengd.

Ontwikkelaars van de ultieme woonbeleving.

YOBO bvba
Thonissenlaan 19, B-3500 Hasselt

De federale regering verlengt het verlaagde btw-tarief van 6 procent op sloop en heropbouw tot eind 2023.

Belgen die een gezinswoning slopen en heropbouwen, zullen ook na 31 december 2022 van een verlaagd btw-tarief van 6 procent genieten. Dat besliste de federale regering onlangs in de marge van het energieakkoord rond de uitgestelde kernuitstap. 

Tot enkele jaren geleden kon slopen en heropbouwen voor de enige en eigen gezinswoning alleen in 32 stedelijke gebieden tegen het verlaagde btw-tarief. Sinds begin 2021 gold die gunst in het hele land. Vorig jaar werden 16.168 aanvragen voor het verlaagd btw-tarief ingediend, bleek uit cijfers die Kamerlid Steven Matheï (CD&V) opvroeg. 

De maatregel zou normaal eind dit jaar aflopen. Dat dreigde tot erg omslachtige berekeningen te leiden aangezien de meeste sloopprojecten meerdere jaren duren. In december kwam het noodzakelijke Europees fiat. Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) toonde zich, net als de groenen, al langer een voorstander van de verlenging. Maar de socialisten stonden aanvankelijk naar verluidt afkerig tegen de verlenging van de dure maatregel. 

In het kader van het energieakkoord beslist de federale regering toch nog om het verlaagde btw-tarief te verlengen. Van Peteghems woordvoerder beweerde zaterdag aanvankelijk dat er geen termijn op de beslissing is geplakt, maar de verlenging blijkt nu toch maar één jaar te gelden, tot eind 2023. Nochtans diende CD&V deze week in de Kamer nog een wetsvoorstel in om het verlaagde tarief tot eind 2024 te verlengen.

Dure energieprijzen.

De bouwsector, die al langer pleitte voor de verlenging, reageert tevreden op de beslissing.

“Sloop en heropbouw laat toe om het energieverbruik van een huis sterk te reduceren, wat zeer belangrijk is nu de energieprijzen door het dak gaan”

Niko Demeester
Topman van de Confederatie Bouw

‘Sloop en heropbouw van verouderde panden is in de meeste gevallen veel beter voor het klimaat en het milieu dan gedeeltelijke renovatie. Het vermindert ook de druk om nieuwe bouwgronden aan te snijden.’ 

Het verlaagde btw-tarief is voor Vlaanderen erg belangrijk. Volgens het Vlaamse klimaatplan moet iedereen die een energieverslindende woning koopt, die vanaf 2023 verplicht renoveren. Omdat btw een federale materie is, vroeg de Vlaamse regering eerder officieel een verlenging van het verlaagde tarief. 

Naast de verlenging van het lagere btw-tarief besliste de federale regering ook om de btw voor warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen, ook in nieuwbouwprojecten, tot 2023 te verlagen naar 6 procent. In totaal maakte de regering 1,16 miljard euro vrij voor allerlei energiebesparende maatregelen.

Bron: De Tijd – https://www.tijd.be/ondernemen/bouw/verlaagd-btw-tarief-voor-sloop-en-heropbouw-1-jaar-verlengd/10374918.html