Is een vastgoedinvestering voordeliger dan andere beleggingsoplossingen?

Ontwikkelaars van de ultieme woonbeleving.

YOBO bvba
Thonissenlaan 19, B-3500 Hasselt

Wie vandaag zijn geld parkeert op een traditioneel spaarboekje moet doorgaans tevreden zijn met een rente van 0,11 procent. Vorige week werd zelfs voor het eerst door grootbank ING een strafrente van 0,5% ingevoerd op zichtrekeningen vanaf €250.000.[1]

Meer en meer spaarders en beleggers lonken dan ook naar vastgoed. Baksteen of andere beleggingsmogelijkheden: wij zetten ze naast elkaar.

Het is al lang geen geheim meer dat geld op een spaarboekje niets meer opbrengt. De minimale spaarrente van 0,11 procent is ruimschoots onvoldoende om het hoofd te bieden aan de steeds stijgende inflatie. Het komt dan ook als geen verrassing dat mensen op zoek gaan naar alternatieven. In België blijft baksteen dan ook de investering bij uitstek. Logisch, als je weet dat de waarde van vastgoed tot op heden in de lift blijft zitten, wat van vastgoed een veilige investering op lange termijn maakt.

Vastgoedinvestering

Tot op heden blijft vastgoed één van de meest vastrentende investeringen die je kan doen. Volgens veel experts schommelt het jaarlijks rendement rond 3 procent. Je kan de kansen op een hoog rendement vergroten door een huis of appartement in een aantrekkelijke omgeving te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een omgeving met veel groen en rust die toch bereikbaar is, zoals ons woonproject Max Wezemaal nabij Leuven. In coronatijden is de aanwezigheid van een groene omgeving immers belangrijker dan ooit geworden.

Je kan bij de keuze van de locatie ook rekening houden met jouw doelpubliek. Denk bijvoorbeeld aan een schoolomgeving als je mikt op jonge gezinnen of studenten of een stedelijke omgeving als je mikt op young professionals of expats. Neem bijvoorbeeld ons project The Vine in hartje Leuven met alle faculteiten van de KUL op enkele honderden meters, grote bedrijven en instellingen in de omgeving en alle winkels en openbaar vervoer op wandelafstand.

In vergelijking met beleggingen, zoals aandelen, obligaties en fondsen, heb je voor vastgoed een wel iets hoger startkapitaal nodig. Toch kan je ook al met een kleiner budget investeren in vastgoed én is het zelfs geen goed idee om al je spaargeld in je vastgoedinvestering te stoppen. Slimme investeerders weten immers dat je met een hypothecaire lening kan genieten van het hefboomeffect op je vastgoedinvestering. Vanzelfsprekend is het dan van cruciaal belang om een zo laag mogelijk tarief te onderhandelen. Hoe lager het tarief, hoe minder rentelasten en hoe meer inkomsten je overhoudt. Je kan het tarief gevoelig verlagen door zelf een deel van het vastgoedproject te financieren. Veel banken zijn bereid de rente naar beneden bij te stellen zodra je minstens 20 procent van de eigen woning financiert. Nog op zoek naar een hypothecaire lening voor je investering? Vergelijk hier de tarieven.

Een bijkomend voordeel is dat je voor tweede woningen wél nog kan genieten van een fiscaal voordeel in het kader van langetermijnsparen omdat dit een federale bevoegdheid is. Deze vermindering bedraagt 30% van de kapitaalaflossingen waardoor je jaarlijks tot 717 euro (aanslagjaar 2020) minder belastingen moet betalen.

Obligaties

Ook obligaties worden als een redelijk veilige belegging gezien omdat ze minder risico dragen dan aandelen. Als belegger leen je dan geld aan (meestal) een bedrijf of bank, waarbij ze jou in ruil een schuldpapier als bewijs geven. Obligaties brengen zekerheid omdat de coupon wordt vastgeklikt voor de volledige duur van het contract en je op het einde ervan jouw investeringsbedrag terugkrijgt. Het voordeel is het vaste rendement, omdat je weet hoeveel je jaarlijks aan rente-uitkering zal krijgen.

Toch is zo’n belegging ook niet zonder risico. Indien het bedrijf waarvan je een schuldpapier hebt gekocht failliet gaat, riskeer je een deel van jouw investering te verliezen. Daarenboven liggen de jaarlijkse coupons behoorlijk laag door de huidige rentesituatie. Wie op zoek is naar hogere rendementen, wordt dus gedwongen te investeren in risicovollere obligaties die een hogere coupon geven of in aandelen.

Aandelen

Beleggers die niet schuw zijn van een hoger risico investeren vaak in aandelen. Je koopt dan eigenlijk een aandeel van een bedrijf en krijgt je geld met rendement als je jouw aandelen verkoopt. Vaak krijg je ook dividenden en dus een stukje van de winst uitgekeerd. De potentiële opbrengsten liggen hierdoor dus hoger, maar hetzelfde geldt voor de potentiële verliezen. De aandelenkoersen zijn immers zeer volatiel en afhankelijk van allerhande factoren, gaande van het rentebeleid van de centrale banken tot de kwartaalresultaten van de bedrijven. Wie een portefeuille samenstelt die voornamelijk bestaat uit aandelen, weet dus niet hoeveel zijn effecten binnen bijvoorbeeld één jaar waard zullen zijn.

Vastgoed of andere beleggingsoplossingen? Welke investering je op het lijf is geschreven, hangt vooral af van wat je doelstellingen zijn en waar je interesses liggen. Je kan natuurlijk ook je beleggingsportefeuille diversifiëren en investeren in vastgoed én in andere beleggingsvormen.

Bekijk onze projecten op www.yobo.be voor je slimme investering in vastgoed.


[1] https://www.tijd.be/ondernemen/banken/ing-belgie-rekent-strafrente-aan-vanaf-250-000-euro-spaargeld/10299474

Wacht niet langer en bouw samen
met YOBO Real Estate aan jouw toekomst.

*Indien u voldoet aan de voorwaarden.